Eieren
Hoeveel BLK sterren hebben de Blije Kip Eieren?
Alle Blije Kip eieren zijn bekroond met 2 sterren (Vrije Uitloop) en 3 sterren (Biologisch) van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming.
Op deze manier kan iedereen op een verantwoorde manier genieten van dagelijks verse gelegde (h)eerlijke Blije Kip eieren!
Hoeveel eieren eten we in Nederland per jaar?
We mogen ons land gerust een ei-land noemen. Gemiddeld eten we per persoon namelijk zo’n 195 eieren per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt; onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade en pasta’s.
Zijn de eieren vrij van salmonella?
Ter geruststelling kunnen wij mededelen dat alle kippen van de blije kip boerderijen worden ingeënt tegen salmonella.
Bevatten Blije Kip eieren gluten?
Eieren zijn van nature glutenvrij. Ook al bestaat het voer van de kip uit onder meer tarwe, het ei bevat daarentegen geen gluten!
Kippen
Kunnen alle kippen van Blije Kip elke dag naar buiten?
Ja! Wij doen er alles aan om de kip in zijn natuurlijk habitat te laten, dat is buiten!
Alle kippen hebben de beschikking over een overdekte buitenren én een uitgestrekt weiland met natuurlijke beschutting. Kortom een prachtige omgeving waar ze hun natuurlijk gedrag, als oorspronkelijk bosbewoner, de vrije loop kunnen laten. Er is meer dan genoeg ruimte om te stofbaden, te scharrelen en tussen de struiken te kunnen spelen.
Worden de snavels van de kippen van Blije Kip geknipt?
Als voorloper op het gebied van dierwelzijn doen wij er álles aan om het leven van de kippen zo comfortabel mogelijk te maken. Na jaren van onderzoek en intensieve samenwerking tussen de dierenwelzijnsspecialist van Blije Kip en de diverse Blije Kipboeren zijn wij dan ook trots dat álle kippen van Blije Kip hun gehele snavel behouden!
De Blije Kip boeren zorgen voor veel vertier in de ren, om te voorkomen dat kippen elkaar gaan pikken. Er zijn diverse balen stro en luzerne, boomstammen en takken in de ren aanwezig.
Ook heeft iedere Blije Kip boer de graantap tot zijn beschikking. Deze unieke uitvinding zorgt ervoor dat de kip constant uitgedaagd wordt om tegen de spiraal te pikken, voordat er voer uit komt.
De kippen krijgen naast het reguliere voer ook extra granen. De boer strooit deze granen door de ren, met als doel het natuurlijk gedrag (het scharrelen) te stimuleren.
Hoe word je een Blije Kip boer?
Ten eerste moet een Blije Kip boer een familiebedrijf hebben én een passie hebben voor zijn kippen.
Een Blije kip boer houdt geen kippen maar houdt van zijn kippen.
Dierenwelzijn is prioriteit nummer 1.
Ook moet een boer voldoen aan alle opgestelde eisen. (SKAL, Beter Leven, IKB en KAT)
Op al deze bovenstaande eisen worden controles verricht.
Wat gebeurt er met Blije Kip haantjes?
Naast iedere hen die uit een ei komt, komt ook een haantje. Vooralsnog is het de norm om de haantjes na één dag te doden. De broertjes van onze biologische hennen proberen wij een beter leven te geven door ze op te laten groeien op een aparte boerderij. Deze boerderij is aangepast op de behoefte van de haantjes. De haantjes worden zo’n 12 weken oud en worden daarna geslacht voor het vlees.
Daarnaast gaan wij het gesprek aan met de Dierenbescherming, de consument en onze boeren om initiatieven te stimuleren om het welzijn van de haantjes te verbeteren. Zo lopen er nu verschillende onderzoeken om te kijken of het mogelijk is om de eieren vooraf te controleren en dit ook schaalbaar te maken. Zo zouden we voordat de eieren uitkomen kunnen zien of het een hen of een haan wordt. Houd onze website en/of social media in de gaten om hierover op de hoogte te blijven.
Tips
Hoe kook je het lekkerste Blije Kip ei?
Het ideale recept voor het koken van een eitje is uiterst simpel. Prik vooraf een gaatje in de bolle kant van het ei met een speciale eiprikker om het barsten te voorkomen. Breng de eieren met ruim water aan de kook. Reken de kooktijd vanaf het moment dat het water kookt. Voor een doorsnee ei (klasse M) gelden de volgende kooktijden:
- zacht: 3 tot 4 minuten
- halfzacht: 4 tot 5 minuten
- hard: 8 minuten
Beter is het een ei te koken ’tegen het kookpunt aan’, dus zachtjes koken dan zal de schaal niet zo snel barsten. Een gekookt ei is makkelijker te pellen wanneer het direct na het koken even ‘schrikt’ in koud water. En wil je energie besparen, zet dan 1 minuut voor de adviestijd het gas uit en laat het eitje nog 1 1/2 minuut in het hete water liggen.
Kan ik eieren het beste in de koelkast bewaren?
Eieren bewaar je het beste in het Blije Kip doosje in de koelkast.
Met een koude temperatuur houd je eieren namelijk langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Maar waarom zijn eieren in de winkel dan niet in de koeling te vinden?
De schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil.
Zo beschermt het zich tegen schadelijke bacteriën. Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er minder condensvorming op. De eieren blijven dan langer goed. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt ook zoveel mogelijk gelijk gehouden.
Blije Kip Eieren
Contact
info@blijekip.nl
0314 695 111
Raphaelstraat 6,
7031 BA Wehl