Eiervragen & tips

Eieren

Hoeveel BLK sterren hebben de Blije Kip Eieren?

Op de verpakkingen van alle vrije uitloop eieren van de Gebroeders van Beek vindt u het twee sterren Beter Leven kenmerk (BLK) en op de Biologische eieren zelfs 3 sterren.

Het Beter Leven kenmerk is een label met 3 sterren dat op steeds meer verpakkingen te vinden is. Het Beter Leven kenmerk is van de Dierenbescherming, die het label door onafhankelijke professionals laat borgen.

Op http://beterleven.dierenbescherming.nl/ staat meer informatie.

Hoeveel eieren eten we per jaar?

Nederland is een echt ei-land

In Nederland worden jaarlijks ruim 10 miljard kippeneieren geproduceerd. We mogen ons land dan ook gerust een ei-land noemen. Gemiddeld eten we per persoon zo'n 195 eieren per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt; onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta's en advocaat. 

Wat betekent het IKB-keurmerk?

De letters IKB staat voor Integrale Keten Beheersing. Dit betekent dat de route die het ei aflegt van kip tot klant aan strenge hygiënsche eisen voldoet. Eieren die aan alle kwaliteitskenmerken voldoen, zijn herkenbaar aan het IKB-keurmerk. De Blije Kip eieren voldoen allen aan het IKB-keurmerk. 

Zijn de eieren gegarandeerd vrij van salmonella?

Ter geruststelling kunnen wij mededelen dat alle kippen van de pluimveehouderijen waar wij de eieren van afnemen, worden ingeënt tegen salmonella. Bovendien worden de kippen elke drie maanden gecontroleerd op salmonella.

Hoeveel Omega 3 zit er in een ei?

Onze omega 3 eieren bevatten 876 mg Omega3 per 100g. Een ei weegt gemiddeld 60 gr.

Wat is de verhouding tussen Omega 3 en 6 in het Omega ei?

Onze Omega 3 eieren worden gelegd door kippen die vrij buiten rondlopen. Deze kippen krijgen speciaal voer. In de receptuur zijn extra natuurlijke en plantaardige grondstoffen toegevoegd, onder meer lijnzaadolie.

Hierdoor verandert de inhoud van het ei van samenstelling en wordt het nog verder verbeterd. Het hoge omega 3 gehalte in het voer is afkomstig van lijnzaadolie. De kip zet dit gedeeltelijk om in DHA en een heel klein deel EPA. In het ei is ruim 80% van de omega 3 vetzuren ALA en een kleine 20% DHA en EPA.

Per 100 g zit in onze omega 3 eieren 876 omega 3-vetzuren en 1700 mg omega 6-vetzuren. Een standaard ei bevat 476 mg omega 3-vetzuren en 1440 mg omega 6 vetzuren.

Ik verdraag geen omega. Kan ik toch een Van Beek ei consumeren?

 
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het van belang te weten welke Omega variant u niet kunt verdragen. Gaat het om de omega 3 of de omega 6 variant?
Indien het om de Omega 3 variant gaat, dan is het van belang te weten welke u niet kunt verdragen:
  • Alfa-linoleenzuur (ALA of LNA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosohexaeenzuur (DHA)
In het algemeen geldt dat een ei van nature ‘arm’ is aan Omega 3 + 6 vetzuren. Het omega gehalte bedraagt in een normaal ei 2,2% van de meervoudig onverzadigd vetzuren.
In het Van Beek Omega 3 ei zit - uiteraard op natuurlijke wijze verkregen -11,71%  omega 3 vetzuren.
Kortom, het Van Beek Buitenei, Mais& Granenei of het Biologisch ei zijn onder normale omstandigheden goede alternatieven.

Hoe lang kan ik een ei nog gebruiken na de THT-datum?

Mits eieren in de koelkast bewaard worden, kunnen ze nog één tot twee weken na de THT-datum gebruikt worden.

Hoe kan ik de precieze herkomst van de eieren herleiden?

Op de website www.was-steht-auf-dem-ei.de kunt u de ei-code invullen die op het ei gestempeld staat. Via deze code komt u alle informatie te weten over uw ei. De link naar deze website vind u ook bij assortiment. U dient alleen op de website het 'land van herkomst' nog op 'NL' te zetten. In het filmpje over de pluimveehouders op de website kunt u zien hoe de kippen leven. 

0 = biologisch

1 = vrije uitloop 

2 = scharrel

3 = verrijkte kooi

De volgende twee letters duiden op het land van herkomst, bijvoorbeeld Nederland (NL). De cijfers daarna geven aan op welk legpluimveebedrijf het ei is gelegd. 

Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik geen bloedstolsel aantref in het ei?

Wij werken in ons pakstation met speciale detectoren die vaststellen of er bloedstolsels in de eieren zitten. Op basis daarvan worden de eieren uitgesorteerd en kunt u dus geen bloedstolsel in het ei aantreffen.

Kippen

Komen de kippen die buiteneieren leggen buiten?

De kippen die buiteneieren leggen, kunnen zowel in de overdekte ren als in in de wei rondscharrelen . Dit houderijsysteem wordt vrije uitloop genoemd en krijgt van de Dierenbescherming het Beter Leven-kenmerk toegekend met 2-sterren.

Zit er vismeel in het (bij)voer van de kippen?

Onze Van Beek eieren worden gelegd door zorgvuldig uitgekozen kippen die speciaal samengesteld voer krijgen, toegespitst op het soort ei. Gebr. Van Beek BV heeft ervoor gekozen de kippen 100% plantaardig voer te geven.

Worden de snavels van de kippen geknipt?

Als voorloper op het gebied van dierwelzijn doen wij er álles aan om het leven van de Blije Kippen zo comfortabel mogelijk te maken. Na jaren van onderzoek en intensieve samenwerking tussen de dierenwelzijnsspecialist van Blije Kip en de diverse Blije Kipboeren zijn wij dan ook trots dat álle Blije Kippen hun gehele snavel behouden!

De Blije Kip boeren zorgen voor veel vertier in de ren, om te voorkomen dat kippen elkaar gaan pikken. Er zijn diverse balen stro en luzerne, boomstammen en takken in de ren aanwezig.

Ook heeft iedere Blije Kip boer de graantap tot zijn beschikking. Deze unieke uitvinding zorgt ervoor dat de kip constant uitgedaagd wordt om tegen de spiraal te pikken, voordat er voer uit komt.

De kippen krijgen naast het reguliere voer ook extra granen. De boer strooit deze granen door de ren, met als doel het natuurlijk gedrag (het scharrelen) te stimuleren.

En natuurlijk kunnen álle Blije Kippen naar buiten!

Wat is het verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch?

Scharrel
Scharreleieren komen van leghennen die in zogeheten scharrelstallen worden gehouden. Zo’n stal bestaat uit diverse van elkaar gescheiden compartimenten met elk 6.000 kippen. Binnen deze stallen kunnen de dieren zich vrij bewegen. Er ligt strooisel op de grond, zodat de dieren kunnen scharrelen. In de scharrelstal zijn ook legnesten aanwezig, waar de hen haar ei in kan leggen. Scharrelkippen komen niet buiten, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

Vrije uitloop
Er zijn ook pluimveehouders die gebruik maken van een scharrelstal met een uitloop naar buiten. Overdag verblijven de hennen in de buitenlucht zoveel ze maar willen, terwijl ze tijdens de schemering vanzelf weer naar binnen gaan. Naast het voer dat de hennen in de stal krijgen, eten ze buiten gras, wormen en rupsjes. Door het nemen van een stofbad worden de veren in goede conditie gehouden.

Biologisch
Biologische eieren komen van leghennen die onder puur natuurlijke omstandigheden leven. Zij kunnen ook naar buiten en krijgen, in tegenstelling tot de kippen in een vrije uitloop, biologisch voer.

Hoeveel kippen lopen er op 1 m2 bij kippen die buiteneieren en biologische eieren leggen?

Buiteneieren: kippen met een vrije uitloop hebben de hele dag toegang tot een buitenverblijf, waarvan 90% uit open weiland bestaat. Bij een vrije uitloop staat elke hen buiten minimaal 4 m2 ter beschikking. In de stal delen nooit meer dan negen hennen 1 m2. Bovendien is een deel van het buitenverblijf overdekt.

Biologische eieren: komen van hennen die in stallen worden gehouden met maximaal zes dieren per m2. Deze hennen kunnen zelfstandig naar buiten lopen, waar ze een uitloop hebben van minstens 4 m2 per hen. Het grote verschil is dat deze hennen uitsluitend biologisch voer krijgen.

Tips

Hoe kook je het lekkerste ei?

Het ideale recept voor het koken van een eitje is uiterst simpel. Prik vooraf een gaatje in de bolle kant van het ei met een speciale eiprikker om het barsten te voorkomen. Breng de eieren met ruim water aan de kook. Reken de kooktijd vanaf het moment dat het water kookt. Voor een doorsnee ei (klasse M) gelden de volgende kooktijden:

  • zacht: 3 tot 4 minuten
  • halfzacht: 4 tot 5 minuten
  • hard: 8 minuten

Beter is het een ei te koken 'tegen het kookpunt aan', dus zachtjes koken dan zal de schaal niet zo snel barsten. Een gekookt ei is makkelijker te pellen wanneer het direct na het koken even 'schrikt' in koud water. En wil je energie besparen, zet dan 1 minuut voor de adviestijd het gas uit en laat het eitje nog 1 1/2 minuut in het hete water liggen.

Kwarteleieren koken met optimale smaak.

Kwarteleieren kunt u het beste koken door ze in een ruime hoeveelheid koud water aan de kook te brengen, de eieren in het kokende water te doen en vervolgens drie minuten te laten koken. Haal de eieren na drie minuten uit het water en leg ze in een pan met koud water. Nu hebben de eieren een aangenaam zalvig dooiertje en komt de smaak optimaal tot z'n recht.

Zo kunt u eieren het beste bewaren

Eieren worden over het algemeen bewaard in de koelkast, maar dat is geen ideale plek voor uw vers gekochte eieren.

Eierschalen zijn namelijk poreus en door de koude droge lucht in een koelkast kunnen de eieren uitdrogen. Bovendien nemen eieren gemakkelijk geurtjes op van andere sterk geurende producten in uw koelkast.

U kunt daarom eieren het beste gewoon in de verpakking bewaren in een koele ruimte, zoals bijvoorbeeld een gang- of kelderkast. Een te warme plek en temperatuurschommelingen zijn niet bevordelijk.

 

Onze Blije Kip vrije uitloop en biologische eieren zijn verkrijgbaar bij: